Cykelskolan Del 12 Cykelskor

Jag får rätt ofta frågan om just varför ska man ha cykelskor och vad ska jag välja för skor. Blir jag en bättre cyklist med cykelskor ? Ja i allra högsta grad ! Det finns en väldigt massa fördelar med att använda cykelskor så väl inne som ute.

Men innan vi tittar på vilken sorts skor du ska ha  kanske vi ska titta på varför det skulle gynna din träning att skaffa cykelskor. Dessa skor  är  anpassade för att förbättra din träning samtidigt som den gör passen mer bekväma. Dom är utformade med en styvare sula och därför kan man kan trampa med kraft från hela foten istället för bara framdelen vilket man gör när man cyklar med vanliga gympaskor. Cykelskor  utrustar man med så kallade klipps under för att kunna fästa vid pedalerna( oroa dig inte, du kommer lära dig att komma i och ur pedalerna) Cykelskor kan därmed både göra din träning mer bekväm samtidigt som det ger dig en bättre träning genom att hjälpa dig använda kraften från hela ditt ben vid cykling, det vill säga ditt rundtramp kommer bli så väsentligt  mycket bättre

Hur väljer jag skor ? Den första frågan du ska ställa dig är- När ska jag använda dom ? Vi ska titta lite på dom olika svaren du kan få på den frågan.

Omsvaret blir spinning: Då finns det skor som är mer anpassade för just användas vid inomhuscykling. Du kan oxå välja en MTB sko ( Mountainbike ) där ligger klippset ligger infällt i sulan och då blir det lättare att gå oxå med dom. Då förstör man inte golvet heller, därför är det inte tillåtet att gå i landsvägsskor på vissa gym. Dessa skor är helt anpassade för att montera SPD klipps på, dom klippsen du ska ha när du spinner.

Omsvaret blir både inom och utomhus: Ja då får man tänka till lite, ska jag bara ha ett par att använda vid båda tillfällena ? Då tycker jag du ska titta efter en landsvägsskor, i och för sig svårare att gå med inne men bra mycket bättre att cykla i. Vad är det då för skillnad på MTB skor och landsvägsskor ? Den största skillnaden är att landsvägskor har en slät, stenhård sula, vilket tillsammans med pedalens stora yta bidrar till så stor kraftöverföring som möjligt. Sedan har du fler val möjligheter när det gäller klipps. Om du ska ha skon både ute och inne ska du välja en sko med fäste för SPD klipps, då kan du ha dom på spinningen och ute om du monterar SPD pedaler på din cykel.

Om svaret blir bara ute: Då är det en landsvägssko med fäste för SPD-SL eller liknande pedal. Då får du en så stor anläggningsyta som möjligt mellan sko och klipps. Detta minskar risken för att få en så kallad ”hot spot” som man kan få om man använder det mindre SPD klippset vid längre träningsturer. Det vill säga att det mindre klippsset ligger och trycker på ett mindre ställe på din fot.

Du kanske tycker det här med SPD och SPD-SL låter som heroglyfer, var inte orolig. Det tar vi i nästa del av Cykelskolan.

Nä du väl bestämt vilken sko du ska ha så gäller det att hitta en som passar dig. Ta med dig strumpor som du brukar bära på dina tränningspass. Försök inte att pröva ut cykelskor utan strumpor du inte typisk skulle bära under ett spinning pass. Detta kan tyckas väldigt grundläggande, men du skulle bli förvånad över hur stor skillnad det gör i skon med olika strumpor i och med cykelskon är mycket stelare och inte vidgar sig så som en vanlig gympadoja gör. Om du precis har börjat och inte vet vad för typ av strumpor du kommer att bära, skulle jag rekommendera att investera i fukttransporterande strumpor. Du kan köpa dem i de flesta sport butiker. De kanske kostar lite mer, men är värt de extra pengarna.

Vi ses på cyklarna ( med cykelskor)

Annonser

2 responses to “Cykelskolan Del 12 Cykelskor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: